Analysis of Mexican strawberry production and exports, 1988-2020
DOI:
https://doi.org/10.58299/edutec.v31i42.719Keywords:
offer, model, priceAbstract
The objective of this study was to carry out a descriptive analysis of the variables that determine strawberry production in Mexico; to analyze the potential export markets for Mexican strawberries; and to determine the effect of strawberry exports on production using a regression model for the period 1988-2020. The results were that, if the average rural price increases 1%, suppliers will be willing to produce 118,096 tons more and if strawberry exports increase 1%, production will increase 2.9%. The COVID-19 sanitary crisis reduced Mexican strawberry production by 279,794 tons. Since export demand influences strawberry supply, it is necessary to assist small and medium-sized producers to meet export quality standards and take advantage of market opportunities in Latin America and Europe.
References
Alvarado, V., Paulino, J. M., Damián, M., & Ángel, M. (2011). Elasticidades de oferta y demanda de los principales productos agropecuarios de México (INIFAP, Ed.).
Arana, C. J. J., & Trejo, P. C. O. (2014). El sector de la fresa en México, costos de transacción económicos y gestión de cadenas de abastecimiento. Custos e @gronegócio, 10(2), 125–155. http://www.custoseagronegocioonline.com.br/numero2v10/Artigo%207%20morango%20mexico.pdf
Arana, C. J. J., Trejo, P. C. O., Aguilar, C. O. J., Martínez, D. M. Á., & Mondragón, H. R. (2019). Crecimiento potencial de las exportaciones de fresa (Fragaria) mexicana. Agrociencia, 53(3), 417–431. https://agrociencia-colpos.org/index.php/agrociencia/article/view/1793
Avendaño, R. B. D. (2008). Globalización y competitividad en el sector hortofrutícola: México, el gran perdedor. El Cotidiano, 1(147), 91–98. https://biblat.unam.mx/hevila/ElCotidiano/2008/no147/10.pdf
Ávila, A. A., & González, M. D. de J. (2012). La competitividad de las fresas (fragaria spp.) mexicanas en el mercado nacional, regional y de estados unidos. Agricultura, Sociedad y Desarrollo, 9(1), 17–27. https://revista-asyd.org/index.php/asyd/article/view/1165/501
Caldentey, A. P., & Gomez, M. A. C. (1993). Economía de los mercados agrarios. Mundi-Prensa.
Carpio, C. E., Wohlgenant, M. K., & Safley, C. D. (2008). A structural Econometric Model of Joint Consumption of Goods and Recreational Time: an application to pick-your-own fruit. American Journal of Agricultural Economics, 90(3), 644–657. https://doi.org/https://doi.org/10.1111/j.1467-8276.2007.01132.x DOI: https://doi.org/10.1111/j.1467-8276.2007.01132.x
Cih, I., Moreno, A., Jasso, E., & Óscar, G. (2021). Impacto del covid-19 en empresas agroalimentarias en el estado de Jalisco, México. 327–330. http://hdl.handle.net/10317/10514
Echánove, H. F. (2001). Abastecimiento a la Ciudad de México: el caso de los pequeños productores de fresa de Guanajuato. Investigaciones Geográficas, 45(8), 128–148. https://doi.org/https://doi.org/10.14350/rig.59149 DOI: https://doi.org/10.14350/rig.59149
Estrada, C. M. E., Portillo, V. M., Calderón, Z. G., Segarra, E., Martínez, D. M. Á., & Medina, C. S. E. (2017). Potencialidades para el fortalecimiento de exportación de fresa de Michoacán a Estados Unidos de América. Revista Chapingo, Serie Horticultura, 23(3), 135–146. https://doi.org/10.5154/r.rchsh.2017.02.007 DOI: https://doi.org/10.5154/r.rchsh.2017.02.007
Food and Agriculture Organization. (2023, February 10). Food and Agriculture Data. https://www.fao.org/faostat/es/#data/TM
Hernández, E. (2023, April 24). Berries superan a la cerveza y el tequila: son el alimento mexicano con más ventas al mundo. Forbes. https://www.forbes.com.mx/berries-superan-a-la-cerveza-y-el-tequila-son-el-alimento-mexicano-con-mas-ventas-al-mundo/?fbclid=IwAR0Zfa8dBZXhSEmmCu-17Bkgxs_x_BgSd04-MZTfJcmg2yCzeCKFkPMf0hg
Hernández, S. D., de la Garza, C. M. T., & Guzmán, S. E. (2011). Competitividad de la Fresa Mexicana de Exportación a EE. UU: Un Modelo de Equilibrio Parcial. Globalización, Competitividad y Gobernabilidad, 5(3), 102–114. https://doi.org/10.3232/GCG.2011.V5.N3.06 DOI: https://doi.org/10.3232/GCG.2011.V5.N3.06
Hernández, S. D., Mejía, R. R., & Hilario, M. L. (2021). Determinación de la rentabilidad de producir fresa en México para exportar a Estados Unidos. Entorno Udlap, 14(5), 42–51. https://entorno.udlap.mx/wp-content/uploads/2018/09/rentabilidad-producir-fresa-para-EU-Entorno-14-UDLAP.pdf
Instituto Nacional de Estadística y Geografía. (2023, April 5). Consulta de indicadores sociodemográficos y económicos por área geográfica. https://www.inegi.org.mx/
International Trade Centre. (2023, May 1). Estadísticas del comercio para el desarrollo internacional de las empresas. https://www.trademap.org/Index.aspx
Krugman, P. R., Obstfeld, M., & Melitz, M. J. (2012). Economía internacional (7th ed.). PEARSON .
León, L., Guzmán, L. D. A., Garcia, J. A., Chávez, C. G., & Peña, J. J. (2014). Consideraciones para mejorar la competitividad de la región “El Bajío” en la producción nacional de fresa. Revista Mexicana de Ciencias Agrícolas, 5(4), 673–686. https://doi.org/10.29312/remexca.v5i4.929 DOI: https://doi.org/10.29312/remexca.v5i4.929
León, M. J. (2010). Economía aplicada. Universidad Nacional del Callao. Vicerrectorado de Investigación.
Parkin, M., & Loría, D. E. (2010). Microeconomía. Pearson educación.
Pindyck, R. S., Rubinfeld, D. L., Rabasco, E., & Toharia, L. (2009). Microeconomía. Pearson-Prentice-Hall.
Sánchez, C. E. J. (2014). La política agrícola en México, impactos y retos. Revista Mexicana de Agronegocios, 35(2), 946–956. https://biblat.unam.mx/es/revista/revista-mexicana-de-agronegocios/articulo/la-politica-agricola-en-mexico-impactos-y-retos
Servicio de Información Agroalimentaria y Pesquera. (2023, April 1). Anuario Estadístico de la Producción Agrícola. https://www.gob.mx/siap
Terrones, R. A. I., Caamal, C. I., Pat, F. V. G., Ávila, D. J. A., Martínez, L. D., & Caamal, P. Z. H. (2022). Análisis de las variables económicas que determinan las exportaciones de fresa de México a Estados Unidos de América. Revista Mexicana de Ciencias Agrícolas, 13(4), 631–640. https://cienciasagricolas.inifap.gob.mx/index.php/agricolas/article/view/2532/4850 DOI: https://doi.org/10.29312/remexca.v13i4.2532
United States Departamento of Agriculture. (2023, March 10). Food Data Central. https://fdc.nal.usda.gov/
Downloads
Published
How to Cite
Issue
Section
License
Copyright (c) 2023 EDUCATECONCIENCIA
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License.