Analysis of Mexican strawberry production and exports, 1988-2020

Authors

DOI:

https://doi.org/10.58299/edutec.v31i42.719

Keywords:

offer, model, price

Abstract

The objective of this study was to carry out a descriptive analysis of the variables that determine strawberry production in Mexico; to analyze the potential export markets for Mexican strawberries; and to determine the effect of strawberry exports on production using a regression model for the period 1988-2020. The results were that, if the average rural price increases 1%, suppliers will be willing to produce 118,096 tons more and if strawberry exports increase 1%, production will increase 2.9%. The COVID-19 sanitary crisis reduced Mexican strawberry production by 279,794 tons. Since export demand influences strawberry supply, it is necessary to assist small and medium-sized producers to meet export quality standards and take advantage of market opportunities in Latin America and Europe.

Author Biographies

Thalia Ximena Tapia Garcia, Universidad Autónoma Chapingo

Universidad Autónoma Chapingo

Jonathan Hernández Pérez, Universidad Autónoma Chapingo

2017-08-01 hasta 2019-07-31 | Maestría en Ciencias en Economía Agrícola y de los Recursos Naturales (División de Ciencias Económico Administrativas)

 

José Alfredo Castellanos Suarez, Universidad Autónoma Chapingo

Universidad Autónoma Chapingo

References

Alvarado, V., Paulino, J. M., Damián, M., & Ángel, M. (2011). Elasticidades de oferta y demanda de los principales productos agropecuarios de México (INIFAP, Ed.).

Arana, C. J. J., & Trejo, P. C. O. (2014). El sector de la fresa en México, costos de transacción económicos y gestión de cadenas de abastecimiento. Custos e @gronegócio, 10(2), 125–155. http://www.custoseagronegocioonline.com.br/numero2v10/Artigo%207%20morango%20mexico.pdf

Arana, C. J. J., Trejo, P. C. O., Aguilar, C. O. J., Martínez, D. M. Á., & Mondragón, H. R. (2019). Crecimiento potencial de las exportaciones de fresa (Fragaria) mexicana. Agrociencia, 53(3), 417–431. https://agrociencia-colpos.org/index.php/agrociencia/article/view/1793

Avendaño, R. B. D. (2008). Globalización y competitividad en el sector hortofrutícola: México, el gran perdedor. El Cotidiano, 1(147), 91–98. https://biblat.unam.mx/hevila/ElCotidiano/2008/no147/10.pdf

Ávila, A. A., & González, M. D. de J. (2012). La competitividad de las fresas (fragaria spp.) mexicanas en el mercado nacional, regional y de estados unidos. Agricultura, Sociedad y Desarrollo, 9(1), 17–27. https://revista-asyd.org/index.php/asyd/article/view/1165/501

Caldentey, A. P., & Gomez, M. A. C. (1993). Economía de los mercados agrarios. Mundi-Prensa.

Carpio, C. E., Wohlgenant, M. K., & Safley, C. D. (2008). A structural Econometric Model of Joint Consumption of Goods and Recreational Time: an application to pick-your-own fruit. American Journal of Agricultural Economics, 90(3), 644–657. https://doi.org/https://doi.org/10.1111/j.1467-8276.2007.01132.x DOI: https://doi.org/10.1111/j.1467-8276.2007.01132.x

Cih, I., Moreno, A., Jasso, E., & Óscar, G. (2021). Impacto del covid-19 en empresas agroalimentarias en el estado de Jalisco, México. 327–330. http://hdl.handle.net/10317/10514

Echánove, H. F. (2001). Abastecimiento a la Ciudad de México: el caso de los pequeños productores de fresa de Guanajuato. Investigaciones Geográficas, 45(8), 128–148. https://doi.org/https://doi.org/10.14350/rig.59149 DOI: https://doi.org/10.14350/rig.59149

Estrada, C. M. E., Portillo, V. M., Calderón, Z. G., Segarra, E., Martínez, D. M. Á., & Medina, C. S. E. (2017). Potencialidades para el fortalecimiento de exportación de fresa de Michoacán a Estados Unidos de América. Revista Chapingo, Serie Horticultura, 23(3), 135–146. https://doi.org/10.5154/r.rchsh.2017.02.007 DOI: https://doi.org/10.5154/r.rchsh.2017.02.007

Food and Agriculture Organization. (2023, February 10). Food and Agriculture Data. https://www.fao.org/faostat/es/#data/TM

Hernández, E. (2023, April 24). Berries superan a la cerveza y el tequila: son el alimento mexicano con más ventas al mundo. Forbes. https://www.forbes.com.mx/berries-superan-a-la-cerveza-y-el-tequila-son-el-alimento-mexicano-con-mas-ventas-al-mundo/?fbclid=IwAR0Zfa8dBZXhSEmmCu-17Bkgxs_x_BgSd04-MZTfJcmg2yCzeCKFkPMf0hg

Hernández, S. D., de la Garza, C. M. T., & Guzmán, S. E. (2011). Competitividad de la Fresa Mexicana de Exportación a EE. UU: Un Modelo de Equilibrio Parcial. Globalización, Competitividad y Gobernabilidad, 5(3), 102–114. https://doi.org/10.3232/GCG.2011.V5.N3.06 DOI: https://doi.org/10.3232/GCG.2011.V5.N3.06

Hernández, S. D., Mejía, R. R., & Hilario, M. L. (2021). Determinación de la rentabilidad de producir fresa en México para exportar a Estados Unidos. Entorno Udlap, 14(5), 42–51. https://entorno.udlap.mx/wp-content/uploads/2018/09/rentabilidad-producir-fresa-para-EU-Entorno-14-UDLAP.pdf

Instituto Nacional de Estadística y Geografía. (2023, April 5). Consulta de indicadores sociodemográficos y económicos por área geográfica. https://www.inegi.org.mx/

International Trade Centre. (2023, May 1). Estadísticas del comercio para el desarrollo internacional de las empresas. https://www.trademap.org/Index.aspx

Krugman, P. R., Obstfeld, M., & Melitz, M. J. (2012). Economía internacional (7th ed.). PEARSON .

León, L., Guzmán, L. D. A., Garcia, J. A., Chávez, C. G., & Peña, J. J. (2014). Consideraciones para mejorar la competitividad de la región “El Bajío” en la producción nacional de fresa. Revista Mexicana de Ciencias Agrícolas, 5(4), 673–686. https://doi.org/10.29312/remexca.v5i4.929 DOI: https://doi.org/10.29312/remexca.v5i4.929

León, M. J. (2010). Economía aplicada. Universidad Nacional del Callao. Vicerrectorado de Investigación.

Parkin, M., & Loría, D. E. (2010). Microeconomía. Pearson educación.

Pindyck, R. S., Rubinfeld, D. L., Rabasco, E., & Toharia, L. (2009). Microeconomía. Pearson-Prentice-Hall.

Sánchez, C. E. J. (2014). La política agrícola en México, impactos y retos. Revista Mexicana de Agronegocios, 35(2), 946–956. https://biblat.unam.mx/es/revista/revista-mexicana-de-agronegocios/articulo/la-politica-agricola-en-mexico-impactos-y-retos

Servicio de Información Agroalimentaria y Pesquera. (2023, April 1). Anuario Estadístico de la Producción Agrícola. https://www.gob.mx/siap

Terrones, R. A. I., Caamal, C. I., Pat, F. V. G., Ávila, D. J. A., Martínez, L. D., & Caamal, P. Z. H. (2022). Análisis de las variables económicas que determinan las exportaciones de fresa de México a Estados Unidos de América. Revista Mexicana de Ciencias Agrícolas, 13(4), 631–640. https://cienciasagricolas.inifap.gob.mx/index.php/agricolas/article/view/2532/4850 DOI: https://doi.org/10.29312/remexca.v13i4.2532

United States Departamento of Agriculture. (2023, March 10). Food Data Central. https://fdc.nal.usda.gov/

Published

2024-02-21

How to Cite

Tapia Garcia, T. X., Hernández Pérez, J. ., & Castellanos Suarez, J. A. . (2024). Analysis of Mexican strawberry production and exports, 1988-2020. EDUCATECONCIENCIA, 32(2). https://doi.org/10.58299/edutec.v31i42.719

Similar Articles

You may also start an advanced similarity search for this article.

Most read articles by the same author(s)